Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Kup kapustę kwaszoną.

Charakterystyczny smak kwaszonej kapusty jest znaczącą cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i każdy Polak bardzo często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to bardzo zdrowa żywność.

Kapusta kiszoną – źródło niezbędnych minerałów czy witamin

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bowiem tych dwóch przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych, które wynaleziono na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe magazynowanie pożywienia. Cienko poszatkowane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi czas w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Kiedyś konsumowanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić niezbędne składniki odżywcze i witaminy, których pozyskanie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż obecnie. A należy zaakcentować, iż w kapuście kwaszonej jest wiele substancji, które są istotne dla poprawnego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B3, B6, B12). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. błonnika pokarmowego, żelaza czy potasu. Równocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, stąd rekomenduje się jego spożycie osobom trzymającym dietę.

W jakich potrawach znajdziemy kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako przystawka do dań, jak i jako kluczowy ich składnik. Na surowo przeważnie je się ją w postaci surówki z cebulą lub tartą marchewką, która współgra z potrawami z ryb czy ziemniaków, a czasem na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również artykuł, który świetnie harmonizuje z borowikami i czerwonym mięsem, dlatego robi się z niej farsz do pierogów, łazanek i krokiecików. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie powstałyby ukochane polskie dania – bigosu, góralskiej kwaśnicy bądź kapuśniaka.

Generalnie każda babcia posiada swój sposób na kapustę kwaszoną, aczkolwiek w dzisiejszych czasach coraz rzadziej kisi się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby gromadzenia produktów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w małych oraz wielkich woreczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swojej ofercie też kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]