sól kłodawska niejodowana, sól himalajska

Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Składnikiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu powinno się wykorzystywać je w gastronomii?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie podkreśla smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozsądne ilości (do 6 g dziennie) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż liczących 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak magnez, wapń czy potas, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska doskonale wpływa na smak dań i jest do kupienia zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera 97% NaCl i stanowi doskonały do tradycyjnych kiszonek. Jest wartościowym źródłem żelaza, wapnia czy potasu, a więc pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, dlatego nie zatraca swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]