Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie
Potrzebujesz soku z kiszonej kapusty? Powinieneś odwiedzić tę stronę.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć też napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy konieczne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – co w nich się znajduje?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający mnóstwo związków oddziałujących pozytywnie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kwaszonek to też kopalnia witamin. Warta uwagi jest głównie wysoka zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – czemu należy go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie oddziałuje na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Wzmacniają one również apetyt i działają osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]