Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Wszystko, czego warto dowiedzieć się o kwaszonkach, uzyskasz na https://artmankiszonki.pl.

Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański specjał, sporadycznie napotykany w innych częściach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko w całej Europie, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.

Z jakiego powodu kiszonki są popularne?

Historycy uznali, że proces zabezpieczenia żywności przez ich przechowywanie w roztworze octu, w solance albo w soli, znany jest ludzkości od ponad 4 tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z terenów dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niska kwasowość roztworu, w którym się ją zanurza, hamuje namnażanie się bakterii gnilnych. Kilka wieków temu była to perfekcyjna metoda, aby wydłużyć okres zdatności do spożycia ryb, warzyw oraz mięsa niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W związku z tym wynikła tradycja szykowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o jesieni oraz zimie. Kiszone przetwory z warzyw od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna nie jest przesadzone. Cechują się one między innymi ogromną zawartością witaminy C, dlatego więc żeglarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie chorowali na cyngę. Ciekawostką jest, że po polsku kwaszonki z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z ziemniaków lub owoców dyni.

Kwaszonki na świecie

Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni praktycznie na całym świecie, nawet w USA i w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie cieszy się większą popularnością. Natomiast pickle są tam bodajże nadzwyczaj lubianym uzupełnieniem kanapek, hamburgerów i hot-dogów. W Polsce prócz ogórka, równie popularne są kiszone buraczki i kapusta, które wykorzystuje się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa można kisić. W różnych regionach świata kisi się m.in. pomidory, cebulę oraz owoce (przykładowo oliwki).

Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dodając im chrupkości i kwaśności. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się podstawą bądź istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów lokalnych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonych przetworów może być inny w poszczególnych krajach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek kiszony podług typowej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten wyprodukowany np. w Japonii.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]