Ekologiczna żywność nieprzetworzona – jak ją rozpoznać?

Jeśli chcesz zamówić żywność nieprzetworzoną, skieruj się na tę stronę.

Od szybkiego rozwoju branży spożywczej, który trwa od zeszłego wieku, wyroby spożywane przez nas na co dzień zaczęto nagminnie nasycać różnorodnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Lecz wraz z rosnącą świadomością konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej szukają oni wyrobów wytworzonych z żywności eko.

Ekologiczna żywność – niższa zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów

Aby dany produkt sprzedawany w Polsce mógł nazywać się „eko”, musi spełnić kilka warunków. Żywność eko i przetwory z niej wytworzone muszą posiadać określone certyfikaty wydawane przez desygnowane do tego laboratoria. Najważniejszym jednakże atrybutem spożywczych produktów ekologicznych jest to, iż wykorzystane do ich przygotowania owoce i warzywa kultywowano z zachowaniem najważniejszych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie stosowali chemicznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów mogących mieć szkodliwy wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które też są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy wywołują zasolenie gleby lub zatruwają wody powierzchniowe, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nierzadko są przyczyną obumierania pożytecznych owadów. Tymczasem w efekcie ekologicznej uprawy rośliny cechują się niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, że mniej tych substancji dostanie się do ustroju ich konsumentów.

Jak powinna być oznakowana zdrowa żywność?

Przetwory eko są poddawane nieprzerwanej kontroli w każdej fazie produkcji, w tym też podczas transportu i przechowywania. Co istotne, gdy produkt spełnia warunki, jego producent oprócz standardowych informacji m.in. o warunkach przechowywania, wartościach odżywczych, masie netto, miejscu pochodzenia ingredientów czy dacie trwałości, musi także bezwzględnie wskazać numer ID organu kontrolnego dany produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc kształt liścia ułożony z gwiazdek na zielonym tle. Szukając ekologicznych przetworów należy zatem czytać starannie etykiety wyrobów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o zdobytych certyfikatach.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]